Huis kopen en eigen geld

Een huis kopen zonder eigen geld is kansloos maar je kan een groot gedeelte van het overbieden en de kosten koper via lexwonen wel meefinancieren? Voorbeeld, er staat een huis te koop voor € 350.000,-. Je hogere bod is € 410.000,-. Als we snel en goed zoeken is een taxatie van rond de € 400.000,- vaak mogelijk.

Door hogere taxatie van € 400.000,- heb je € 50.000,- minder eigen geld nodig. Je moet er vanuit gaan dat dat je 75% van wat je hoger bied kan meefinancieren via lexwonen. Je hebt dus wel eigen geld nodig.

Huis kopen zonder eigen geld en de vraagprijs

Haal zaken niet door elkaar heen. De vraagprijs van een woning is een inzetprijs van een huis. Onze bank heeft geen belangstelling voor de vraagprijs. Het is het bod ten opzichte van de taxatiewaarde van de woning, of de financiële ruimte i.v.m. aparte lening  of u een huis kan kopen zonder eigen geld of met minder eigen geld. Bijna een huis kopen zonder eigen geld is echt wel mogelijk.

Taxatie van belang

Blijkt n.a.v. taxatierapport dat de woning € 20.000,- hoger is? U heeft dan geen of minder eigen geld nodig.  Je kan dan de kosten koper meefinancieren. De hypotheek wordt dan hoger

Voorbeeld kosten koper meefinancieren in 2022

Jij kan op inkomen € 400.000 hypotheek krijgen. Je ziet een woning te koop staan voor € 300.000,-. Indicatie woningwaarde schatten wij op € 310.000,-.  U doet een bod van € 350.000,-, u heeft in eerste instantie dan € 40.000,- eigen geld nodig. Blijkt nu na de aankoop en de hypotheekaanvraag dat de taxatiewaarde € 30.000,- hoger is? U heeft dan € 30.000,- minder spaargeld nodig. Je kan dan de kosten koper meefinancieren die je normaal gesproken met eigen geld moet betalen.

Wat zijn de kosten koper in de hypotheek

Met kosten koper moet u denken aan:

  • Notaris kosten
  • Advieskosten
  • Taxatiekosten
  • Bouwkundige keuring
  • Aankoopkosten
  • Overdrachtsbelasting 2% (onder voorwaarden)

Een gedeelte van deze kosten koper zijn ook eenmalig aftrekbaar van de belasting. De kosten koper bedragen vanaf 1 januari 2021 ongeveer 4% van de aankoopsom voor sommige doelgroepen. Dit komt omdat de overdrachtsbelasting voor kopers jonger dan 35 jaar vervalt indien zij nog nooit gebruik hebben gemaakt van de startersvrijstelling.

Door een slim bod uit te brengen is er plotseling veel meer mogelijk. Wij kunnen vaak al regelen dat de kosten koper geheel meegefinancierd worden. Van hoge bedragen in verband met de hypotheekkosten heeft u plotseling geen last meer en dat is een grote besparing voor u. Ook als je moet overbieden op een huis dan kan je deze vaak voor 50% meefinancieren in de hypotheek Overbieden huis en kosten koper meefinancieren in de hypotheek.

Kosten koper en oplossing Lex Wonen

Hypotheekkosten meefinancieren

Via Lex Wonen kan u de kosten koper vaak geheel of gedeeltelijk meefinancieren. Dat scheelt u maar zo een slordige € 4.000 tot € 14.000 aan eigen vermogen. Door aankoop van een woning onder de marktwaarde kan u de kosten koper meefinancieren, anders kan u via LexWonen de kosten koper lenen.

Waarom kosten koper niet meefinancieren via de bank?

Eigenlijk heel simpel. Banken hebben kennis van geldzaken zoals: Hypotheken verzekeringen, kredieten. Maar hebben banken ook kennis van huizenprijzen? Hebben ze kennis van marktwaardes van koopwoningen in Nederland? Nee, dat hoeven ze ook niet want banken willen altijd een taxatierapport zien waar de waarde van de woning op staat. Een goed bod op een huis is belangrijk voor een gangbare hypotheek. Banken doen wel vaak een check op de waarde of laten een check maken.

Huizenprijzen koelen af

Kan je minder lenen  zullen de huizenprijzen afkoelen en wellicht dalen ondanks te kort. Dit zijn de hoogste inflatiecijfers sinds de oorlog. Inflatie van 16% is wat lexwonen verwacht. Dat betekent dat mijn verwachting is dat woningprijzen zullen dalen omdat de hypotheekrentes stijgen. Stijgende hypotheekrente verlaagt je maximale hypotheek.  Ook het consumentenvertrouwen is tot een dieptepunt gedaald.  Zie ook het CBS van 1 april 2022. Consumenten vermijden grote uitgaven tijdens oorlogen en rumoerige tijden. Weet dat inflatiecijfers persoonlijk zijn. Het raakt het ene gezin meer dan het andere gezin.

Wankele huizenprijzen door minder consumentenvertrouwen

Makelaar uit Rotterdam ging op 31 maart 2022 al voor niets naar een woning omdat het Consumentenvertrouwen van de koper weg was . Ik kan mij niet voorstellen dat de huizenprijzen weer gaan stijgen. Wij proberen dagelijks een update te maken over de woningprijzen. Hetgeen hierboven vermeld kan dus volgende week anders zijn. Heb je een huis gezien en wil jij weten wat je nog kan lenen en hoeveel je moet bieden? Omdat de woningprijzen nog behoorlijk hoog zijn krijgen wij nog steeds vragen over huis kopen met ouders. Samen met ouders een huis kopen is de meest verkocht hypotheek sinds 4 april 2022.

Overbieden het grootste probleem in huizenmarkt 2022

Hebben wij het over overbieden dan betekent dat vaak dat je heel veel eigen geld nodig hebt. Daar ligt het grootste probleem, niemand weet hoe het nu precies zit met bieden en je maximale hypotheek in 2022.

In principe is het zo:  hoger bod dan de vraagprijs met eigen geld betalen. Door goed markwaarde onderzoek kan je hier weer iets op besparen. Let wel op, bieden zonder voorbehoud van financiering is enige kans. Vraag Lexwonen naar inventarisatieplan. Huizenprijzen kunnen in huidige huizenmarkt snel dalen. Verwachting van Lexwonen is dat je per juni 2022 weer wat minder kan overbieden omdat de huizenprijzen afgekoeld zijn. Vastgoedprijzen zullen in marktwaarde ook langzaam dalen.

Verwachting huizenprijzen Utrecht april 2022

In januari 2022 stond een huis te koop in Utrecht, Leidsche Rijn op de Wilde Rijstvliet voor kleine € 700.000,-. Mijn voorspelling was dat met het overbieden van € 100.000,- op dat huis de woning binnen was. Helaas waren er nog meerdere personen die nog meer hadden geboden. Een bedrag van € 150.000,- overbieden. Utrecht overtrof echt alle verwachtingen. Ongeveer € 150.000,- tot ongeveer € 200.000,- hoger bieden dan de vraagprijs van bijna € 700.000,- in Utrecht. Je weet dat hoger bieden altijd met eigen geld of overwaarde betaald dient te worden. Diegene die afgelopen 20 maanden in de regio Utrecht hebben overboden zullen een groot gedeelte van hun overboden bedrag zien wegsmelten.

Een indicatie van huizenprijzen kan Lexwonen goed geven. Voorspelling van huizenprijzen 2022 doe ik op basis van ons eigen aankoopcijfers. Regelmatig maken wij een update over verwachting van de huizenprijzen. Pas goed op nu hypotheekrentes stijgen zullen ook daar de woningprijzen verder dalen. Linksboven in de pagina vindt jij de datum van de laatste update over verwachting huizenprijzen. Door ontwikkelingen op de huizenmarkt door Corona en de inval van Rusland in Oekraïne zal de markt anders worden. Utrecht is nog wel hot maar € 150.000,- overbieden lijkt mij uit de tijd.

Huizenprijzen vanaf mei, juni 2022 zullen afkoelen. Dit betekent dat de verkoper 2 keer nadenkt of hij het toch niet aan jou moet verkopen. Een juist biedcertificaat is belangrijk.

Verwachting woningprijzen vanaf 2022

Verwachting huizenprijzen van 2022 tot 2025 is niet zo heel simpel nu inflatie behoorlijk stijgt⭐. De vraagprijzen zullen de komende 4 jaar ten opzichte van nu afnemen en op termijn wellicht iets stijgen. Voorspellingen over de verkoopprijs? De ontwikkeling van de woningprijs zal mijns inziens lichtelijk stabiliseren zo niet dalen in 2022 of 2023.  Terecht ben ik erop gewezen dat andere tussenpersonen anders vermelden en dat dit niet gefundeerd is op wetenschappelijk onderzoek. Dat klopt ook helemaal. Onze visie is puur gebaseerd op onze dagelijkse ervaring en wat wij onderweg meemaken vandaag de dag op de woningmarkt. Voorspelling huizenprijs kan omdat wij dagelijks met de ontwikkelingen van de woningprijzen bezig zijn. Met name die woning uit Utrecht is een mooi voorbeeld. Voorspellingen tot 2025 op deze pagina gaan wij wekelijks updaten indien noodzakelijk.

Door de oorlog van Rusland in Oekraïne en de oplopende prijzen gaat inflatie stijgen waardoor je minder hypotheek kan krijgen. Nederland heeft zelf bijna geen grondstoffen en moet deze elders halen. Het te kort aan grondstoffen verhoogt de inflatie waardoor je minder kan lenen en mede daardoor zal de huizenprijs zakken. Ook de jubelton verdwijnt in 2023. Maximale schenking voor een huis bedraagt dan nog € 27.300,- in plaats van € 106.000,-. Wij houden dit dagelijks bij. Kan jij niet kopen omdat het inkomen te laag is? Kijk eens op de homepage van Lexwonen voor alternatieve hypotheken. Vertrouwen in de huizenmarkt bepaald  mede de huizenprijzen.

Omdat de huren meestijgen met de inflatie verwacht ik toch meer hypotheken met 3 of 4 personen. Minister Hugo de Jonge wil een wet wijzigen zodat ook de huurprijzen in de vrije sector niet meer rigoureus veranderd kunnen worden. Voorlopig is hier nog niets concreets, dat betekend toch dat steeds meer huurders nu de kans pakken om te kopen met meerdere kopers.

Kabinet Rutte aan de bak op huizenmarkt

Mark Rutte zal aardig wat werk hebben zodat een huis kopen zonder eigen geld weer kan. Dus eigenlijk zodanige woningmarkt dat de woning past op inkomen en taxatiewaarde.

Admin
Geen reacties
Posted in:
Blog
Comments
There are no comments yet.
Write a comment
Your comment
Name
Email